historien om vårt kennelnavn   the story about our kennelprefix              

tekst: Ingunn E. Aase   (english version coming soon)

Mange oppdrettere sliter med å finne et passende kennelnavn for sitt oppdrett, det gjorde i hverfall vi.

I 1996 skulle vi parre vår OES tispe N.S.UCH. Great Danish Betty Boope "Candy", og ønsket derfor å registrere et kennelnavn for oppdrettet. Vi hadde tre forskjellige forslag som vi sendte inn til Norsk Kennel Klub for godkjenning. Et av forslagene fikk vi avslag på allerede da, mens to ble sendt videre til godkjenning hos FCI i Belgia. Samme dag som vi satte oss i bilen for å reise til Sverige med Candy for å besøke den utvalgte herremann, fikk vi avslag fra FCI på våre to siste forslag. Da ble vi litt oppgitte. Hvis parringen ble vellykket var jo valpene leveringsklare ca 4 måneder etter, og å få et kennelnavn godkjent kunne ta sin tid. Kennelnavnet skulle jo publiseres i Hundesport, med åtte ukers klagemulighet for andre, hvis de var imot at det skulle bli godkjent. Søknadspapirene ble derfor tatt med til Sverige, i håp om at flere kloke hoder kunne komme på et passende navn.

De vi overnattet hos hadde en engelsk-svensk ordbok, som skulle vise seg å bli et godt hjelpemiddel på veien til et passende navn. Jeg tok boken i hendene, lukket øynene, åpnet boken og pekte på den. Deretter åpnet jeg øynene igjen for å se hvilket ord fingeren hadde landet på. Denne prosedyren gjentok jeg tre ganger, og to av gangene, utrolig nok, landet fingeren på det samme ordet. Ordet var blighty, og oversettelsen lød noenlunde slik: blighty: slangord for hjemlandet (England) brukt av engelske soldater i utlendighet under første verdenskrig. Jeg falt pladask for tilfeldighetene. Old English Sheepdog er jo som navnet sier, en engelsk hunderase, og for alle dem som er så heldige å være eid av en eller flere, er de noen herlige bjørner. Når disse herlige engelske bjørnene bor i Norge hos oss, er de jo i utlendighet, i forhold til hjemlandet England. Jeg kom derfor på forslaget Blightybears, som fritt oversatt blir noe sånt som engelske bjørner. Etter vår mening et utrolig passende kennelnavn for Old English Sheepdogs!

Slutten på historien er, at når vi sendte inn søknad på tre nye kennelnavn, selvfølgelig med Blightybears øverst, fikk vi det godkjent med en gang, og Blightybears A-kull ble født 27. august 1996.

Vi ønsker til slutt alle våre nåværende og kommende eiere av Blightybears OES's, all mulig lykke med sine herlige engelske bjørner!